Koppelgående - en av grundstenarna i relationen med din hund

I mitt arbete med hundägare arbetar jag utifrån perspektivet att ”en hund som fungerar väl i vardagen har motiverats att nå dit”. Vid vår träning lär sig hundägare nya tillvägagångssätt med sin hund. Därefter pratar vi mycket om hur man ska öva i en lugn miljö utan yttre störningar om alls möjligt och därefter pröva den nya inlärningen i olika miljöer med växande utmaningar. För det är ju för oss hundägare såsom i livet i övrigt; ny kunskap leder endast till nytt beteende om man övar och prövar.

Jag har en känsla av att vi ibland talar för döva öron, jag märker ju själv hur otålig jag kan bli. Om något jag och Idris tränar på går bra vill jag snabbt gå vidare eftersom det är en underbar känsla när ens hund förstår och klarar av nya saker. Då försöker jag påminna mig själv om vad en kollega i England alltid gjorde och som har fungerat så väl när jag jobbar på det sättet; hon valde ut tre olika saker att träna och gjorde det i tre veckor. Ibland hann hon säkert bara med 10-15 minuter per dag, men hon gjorde det varje dag. Efter tre veckor gick hon vidare, men bara om hunden klarade av träningsmomentet minst 8 gånger av 10. Det fungerar.

Koppelgående och inkallning är områden där jag tycker att vi slarvar med att grundträna hunden. Våra hundar behöver känna att det lönar sig massor att vara i närheten av oss, att ha fokus på oss, att leka och upptäcka nya kunskaper tillsammans med oss. Det bästa sättet jag vet att uppnå detta är att inte slarva med grunderna och att leka mycket och skratta tillsammans med hunden.

Följande övningar är några exempel på hur vi grundtränar koppelgående:

• Ha tålamod, jobba med dessa övningar på alla möjliga olika ställen. Du kan ju tänka dig hur mycket svårare det är om du ber om dessa beteenden precis utanför tunnelbanestationen eller på torget en lördag förmiddag än om du ber om det hemma i köket.

• Gör en lista på hur du ska bygga upp ett förutsägbart beteende i olika situationer. Bryt ner beteendet i små, små delar och träna dem. Bygg sedan vidare tills du har ett beteende som fungerar för dig och din hund, och som gör det möjligt att ge er ut på äventyr tillsammans.

Jag håller just nu en kurs för tonårshundar och deras ägare. Vad gäller den här perioden i hundens liv tycker jag att det är oerhört viktigt att man tränar grunder, tränar korta stunder och att man har väldigt kul med hunden. Efter inlärningstillfället rekommenderar jag att de sedan övar hemma och senare prövar ”ute i verkligheten/olika miljöer” det nya beteendet de vill uppnå. Nedan ser du exempel på övningar vi arbetade på härom kvällen och det material jag skickade ut till deltagarna för deras övande & prövande:

• Fortsätt att öva på kontakt som vi pratade om vid första tillfället. Det är grunden för allt arbete vi gör med våra hundar.

• Bär runt på godis i fickorna eller ställ ut skålar med godis runt om i huset. Då kan du belöna alla beteenden som du vill se mer av. (Om du är orolig för att hunden får för mycket att äta, dra bara ned på portionerna han/hon får vid måltiderna.)

Några saker att tänka på när ni övar & prövar:

• Använd sele om din hund tenderar att dra i kopplet. Hundens hals och nacke är ömtåliga. Dels blir det svårt att arbeta med en hund som stressas av den smärta och obehag som uppstår, dels kan påfrestningarna på halsen leda till fysiska besvär.

• Använd gärna en kombination av halsband och sele; när ni arbetar på ert koppelgående sitter kopplet i halsbandet, när det är fritt fram för hunden att sniffa runt byter du till att det sitter i selen. Hunden lär sig fort skillnaden. Använd gärna ett längre koppel, minst två meter, eller en långlina så att hunden är fri att röra sig i lite större cirklar runt dig.

• DRA INTE I KOPPLET! Locka på hunden med din röst, dina kroppsrörelser, med lek etc. Vi blir så gärna lata och drar i kopplet utan att ge hunden en chans att ta kontakt frivilligt. Men om du drar i kopplet aktiveras hundens oppositionsreflex, dvs du drar och automatiskt drar hunden åt andra hållet och sådär håller ni på. Dessutom är ett spänt koppel stressande för hunden. Inget av detta är bra förutsättningar för att jobba på att få avslappnade och trevliga promenader.

• Tänk på hur viktigt det är för hunden att få sniffa och rota runt. Låt den här delen av era promenader ta sin tid. Man brukar skoja och säga att det här är hundens chans att ”läsa tidningen” för att se vad som hänt i området. (Om han/hon också kissar någonstans är det hundens sätt att själv skriva en insändare).

• Träna in ett lockljud; använd ett ljud som hunden uppmärksammar. Använd 8-10 godisbitar åt gången, utan att kräva något av hunden. Gör ljudet, ge en godisbit. Upprepa detta 4-5 gånger per dag. Det tar bara någon minut. Vad du får är en hund som vet att det alltid lönar sig att lyssna när matte eller husse använder det där speciella ljudet.

• Som med alla övningar vi arbetar med; börja träna i lugn och ro i hemmet. Se till att hunden klarar av övningarna på ett ställe innan du går vidare och försvårar genom att jobba i mer intensiva miljöer. Jag brukar säga att hunden ska klara av övningen åtminstone 80% av tiden innan jag gör det svårare. Du ska också tänka på att hunden behöver träna i alla miljöer där ni kommer att röra er om du ska kunna lita på att han vet vad du förväntar sig.

• Hundar upprepar beteenden som lönar sig. Vad det betyder i det här sammanhanget är att, om hunden drar i kopplet och du följer efter är det ett beteende som det lönar sig att upprepa. Här måste du vara väldigt konsekvent. Tänk på en person som står och spelar på en enarmad bandit; han vet att det inte kommer att rinna ut pengar varje gång han drar i spaken, men han vet att det KAN hända just därför att det de facto händer någon gång ibland. Hundar fungerar på samma sätt. Det här gäller alla beteenden – både önskade och oönskade.

• Du är ute efter att hunden ska inse att det inte lönar sig att dra i kopplet utan att han/hon ska leta efter ett alternativt beteende som lönar sig bättre – nämligen att kopplet hänger löst och han får belöningar och beröm. Det är därför viktigt att du inte ger efter på kopplet alls när han drar – stilla händer mot kroppen!

• Arbeta i korta perioder. Tala alltid om för hunden när träningen är över. Varför inte avsluta med en lek?

Löst koppel

Med den här övningen får vi hunden att ta ansvar för att kopplet ska hänga löst. Han/hon upptäcker hur mycket det lönar sig att söka sig så nära oss att kopplet inte sträcks och blir obekvämt. Det kan vara bra att ha en medhjälpare som rör sig runt och gör hunden nyfiken.

Du vill att hunden ska mötas av ett stumt koppel om han/hon drar i kopplet. Därför ska du hålla kopplet mot kroppen så att handen inte flyger ut om hunden drar.

1. Stå still med hunden i koppel. När hunden drar sig ut i kopplet står du still med stilla händer som inte ger efter.

2. När hunden märker att han/hon inte kommer någonstans kommer han/hon förr eller senare (ha tålamod här!) att vända sig om för att se vad som händer.

3. Så fort kopplet slaknar det minsta – även om hunden inte gör något medvetet för att det ska hända – beröm, jubla och belöna ordentligt.

4. I början brukar jag till och med ge en jackpott – dvs ge en-två-kanske tre bitar godis i en följd.

Belöningsplacering

Om du gått kurs med din hund eller jobbat med en hundtränare har du säkert fått höra att du alltid ska belöna där du vill att hunden ska vara. Det stämmer faktiskt. Om du vill att hunden ska gå på din vänstra sida när ni är ute på promenad ska du alltid belöna alldeles intill ditt vänsterben. Hunden kommer snabbt att förstå vad som gäller och söka sig till rätt ställe för att få sitt godis.

1. Stå still med hunden i koppel. Om du vill att hundens belöning ska presenteras vid vänster sida håller du koppel och ett antal godisbitar i höger hand.

2. Vänd dig bort från hunden – åt höger.

3. När hunden kommer efter – markera med ett ord att han gör rätt; ”Bra!”, ”Rätt!” eller liknande. Ta en godisbit från högerhanden och belöna med vänster hand precis intill ditt vänsterben.

4. Vänd dig bort igen och fortsätt berömma och belöna när hunden följer efter.

5. När hunden förstått detta och följer efter varje gång kan du börja placera en godisbit bakom vänster fot.

6. Medan hunden äter godisbiten tar du ett steg iväg från honom och väntar.

7. När hunden kommer efter dig, beröm och belöna vid rätt ställe.

8. Öka gradvis antalet steg du tar iväg från hunden.

Varför måste jag belöna med vänsterhanden?

Om hunden är på din vänstersida och du belönar med höger hand måste hunden vara lite framför dig för att nå godiset. Du kommer snart att märka att du har fått en hund som går framför dina fötter och som du snubblar på. Det vill du inte. Belöna alltid med den hand som är närmast hunden.

1-2-3-Godis

Det här är en övning jag tycker är väldigt användbar för att få hunden att förstå att den ska checka in med mig med jämna mellanrum. Många tränare använder dessa ”pattern games” med hundar som kanske är reaktiva och som lätt blir distraherade av andra hundar, människor eller ljud när de går på promenad. Det fungerar också väldigt bra som en övning för att träna grunderna i koppelgående.

Själv använder jag en godisväska som får hänga på den sida jag har hunden. Då är det lätt att snabbt få fram belöningen, men jag går inte och bär godiset i handen och ”lurar” hunden att följa mig. Det är viktigt att hunden lär sig att fatta rätt beslut för att sedan bli belönad.

1. Kopplet i höger hand (om hunden går på vänster sida, annars tvärtom).

2. Medan du börjar gå framåt räknar du 1 – 2 – 3. Sedan säger du ”Godis”, eller liknande, stannar till och levererar en godisbit vid benet. Var noggrann med belöningsplaceringen. Börja direkt att gå och räkna igen direkt.

3. Du kommer att märka att hunden snart inser att det lönar sig att checka in med dig när du säger ”Godis!”. Han/hon kommer efter ett tag att börja förvänta sig detta.

4. Jobba med tålamod. När hunden checkar in varje gång du säger ”Godis!” kan du börja ta två steg för varje nummer, sedan tre steg och så vidare.

5. Du kommer till en punkt när ni helt enkelt promenerar med löst koppel. Håll ögonen på hunden, när du ser något som du tror kommer att väcka hans intresse och få honom att dra ut i kopplet säger du ”Godis!” för att förekomma detta och berömmer och belönar när han då checkar in med dig istället för att koncentrera sig på det som stör. Annars säger du ”Godis!” med ojämna mellanrum för att påminnna om incheckningen.

Långsamt stopp

Om din hund börjar dra iväg eller om du av annan anledning vill att han/hon ska stanna kan du träna in det på följande sätt:

1. Kopplet i höger hand om hunden går på vänster sida.

2. Lägg vänster hand på kopplet och för ner handen mot selen eller halsbandet. Tänk på att dina rörelser ska vara mjuka och långsamma.

3. Hunden kommer att stanna till om än tillfälligt. Var snabb med att berömma och belöna. Gärna med en jackpott i början.

4. När hunden börjat förstå vad du är ute efter kan du lägga till en röstsignal; ”Stopp!”, ”Stanna!”. (Själv använder jag ”Stopp!” när vi promenerar bredvid varandra och ”Stanna!” vid andra tillfällen).

Parkera hunden

Medan vi arbetar på att hunden ska göra bra val är det viktigt att kunna förebygga beteenden som vi inte vill ska bli till en vana. Ett av dessa beteenden som vi har talat om är att vår hund vill hoppa upp när vi hälsar på andra människor. Ju mer hunden inte har fysisk möjlighet att hoppa och istället får beröm och belöning för ett annat beteende, desto mer faller det gamla beteendet (att hoppa), i glömska och det nya beteendet (att lugnt stå eller sitta vid vår sida) blir istället det han/hon väljer.

1. Kopplet i höger hand om hunden går på vänster sida.

2. Stanna. Låt vänster hand glida ner längs med kopplet tills din hand vilar på sele eller halsband.

3. Låt nedre delen av kopplet falla till marken medan höger hand håller kvar i handtaget. Släpp inte hela kopplet!

4. Sätt vänster fot på kopplet nära hundens ben. Inte för kort men nog för att hunden ska kunna stå, sitta eller ligga, inte hoppa.

5. Hunden kan nu rent fysiskt inte hoppa upp. Beröm och belöna genom att släppa godis på marken som han/hon kan plocka upp.

6. Nu kan du prata med människor som kommer fram, betala för det du handlat eller liknande.

7. KOM IHÅG! Det här är INTE en övning för dig som har en reaktiv hund som inte vill komma nära andra människor eller hundar! Du gör din hund en stor otjänst om du tvingar honom eller henne att komma så nära dessa triggers så att han/hon känner att det är nödvändigt att kasta sig ut i kopplet eller hoppa upp. Det här är en övning för hundar som är överdrivet ”sociala” och visar detta genom att kasta sig över dem de träffar.

Gå förbi störningar

När det gäller att träna hunden i att motstå lockelser och träna impulskontroll är det en bra idé att ”säga” till hunden: ”Om du först gör som jag vill kommer du att få göra det du vill”. Det här är en grundtanke som jag tycker håller för mycket inom hundträning; om du står och väntar när jag öppnar ytterdörren får du gå ut, om du kan hålla dig ifrån att ta den enstaka godisbit jag ”tappar” på marken kan du få en hel hög och så vidare.

1. Ställ ut en skål med godis, lägg ut en leksak eller anlita en medhjälpare som hunden tycker om.

2. Ha hunden i koppel och gå förbi det lockande på ett sådant avstånd att hunden är intresserad och drar en del åt det hållet, men kan uppmanas att komma med förbi. Beröm hunden och gå vidare en bit. Vänd och passera igen.

3. När hunden går förbi med dig utan att göra ett utbrytningsförsök, jubla och beröm samt säg till honom/henne att det är fritt fram att gå fram till det som lockar.

4. På det här sättet lär sig hunden att det finns tillfällen när det som är så lockande också är tillåtet att utforska, men det finns regler för hur man går till väga.

5. När hunden klarar av att gå förbi utan utbrytningsförsök 8 av 10 gånger kan det vara dags att minska avståndet till det som lockar. Fortsätt jobba så tills du kan gå riktigt nära och ändå ha en hund som samarbetar med dig. Detta är en ovärderlig träning för att kunna ha med sig hunden i trånga och intensiva miljöer.

Om du vill ha hjälp med att få din hund att fungera väl i vardagen, eller har några frågor, kontakta mig gärna via SMS på 070-620 0894 eller maila mig på kontakt@ewawulkan.se.

Ewa

Föregående
Föregående

Några tankar kring träning i vardagen, del 1

Nästa
Nästa

Återuppliva din inkallning