Min filosofi

Om mig


Jag väljer att arbeta, både vad gäller mina egna och andras hundar, med positiva metoder. Det betyder att jag, vid beteendeutredning eller träning, ställer många frågor till ägaren för att få klart för mig vad deras hund har för historia, hur deras miljö och rutiner ser ut, vad hunden gillar eller ogillar, och vilka beteenden som ägaren ser som problematiska.

Efter detta vet jag mer om varför hunden beter sig som den gör. Beteenden är vare sig bra eller dåliga, de är helt enkelt det sätt på vilket hunden visar sina känslor. När vi vill ändra ett beteende måste vi arbeta på att ändra hundens känsla inför den situation den befinner sig i. Vi väljer antagligen att, under den här tiden, hantera deras miljö så att de inte övar på beteenden som vi inte vill se, samtidigt som vi förstärker beteenden vi vill ha mer av. Träningen bygger på vissheten om att hundar gör det som fungerar för dem, vilket betyder att om jag jobbar på att förstärka alternativa beteenden kommer jag att se mindre och mindre av det beteende jag vill släcka ut.

Det finns en kvardröjande missuppfattning om att vi som använder positiva metoder bara ignorerar alla “dåliga” beteenden och matar hunden med godis. Inget kunde vara mer fel.

Filosofi

Mycket av det arbete jag gör involverar hundar som känner rädsla och/eller ångest. Detta kan leda till att hunden känner att den behöver försvara sig, vilket ofta visar sig som en aggressiv uppvisning. Tyvärr kommer vi att se vissa hundproffs rekommendera aversiva åtgärder för att arbeta med dessa hundar eftersom de "fungerar" och uppenbarligen löser problemet snabbt.

Problemet är att allt detta gör är att undertrycka beteendena och inte ta itu med känslorna som orsakar dem. Detta ger en allvarlig och farlig potential för känslomässiga och beteendemässiga konsekvenser eftersom hunden kommer att känna sig mer rädd och därför kan känna att den inte har något annat val än att vara ännu mer aggressiv. De är nu ännu mer rädda och är därför ännu mindre säkra att vara i närheten av än tidigare.

Det går inte snabbt, att arbeta med dessa hundar på ett sätt som är etiskt, snällt och som faktiskt kommer att gå till botten med vad hunden kämpar med. Men att koncentrera sig på att hjälpa hunden att känna sig säkrare kommer att vara effektivt. Det ger hunden lindring från den rädslan och stressen och leder till en mycket gladare hund som är mycket mindre rädd och därför är mycket säkrare.