Återuppliva din inkallning

En del av er vet att jag har en ung flat-coated retriever vid namn Idris. Han testar mig ständigt med olika bus han hittar på. För det mesta är det saker man kan skratta åt, men ibland får man lov att sätta på tänkarmössan och se hur man ska komma till rätta med hans påhitt. 

För några månader sedan märkte jag att Idris hamnade längre och längre ifrån mig när vi var ute på fälten och i skogen. Jag var inte direkt orolig att han ska försvinna för långt, men han hade fått för sig att inte komma riktigt nära mig utan att arbeta på lite längre avstånd från matte. Vidare hade han dessutom slutat att hundra-procentigt lyssna på min inkallningssignal, den fungerade kanske 6–7 gånger av 10. Baserat på Idris och hans specifika utvecklingsbehov tog jag fram en förbättringsplan. Därefter tränade vi och genomförde plan och har nu gjort stora framsteg tillsammans.

När jag arbetar med mina hundägare och tar fram utvecklingsplaner för dem och deras hundar så delar jag oftast upp den i små delar, detta för att tydligare se när vi gör framsteg. När du arbetar med din hund för att genomföra Era respektive planer, har jag några tips på vägen:

1. Ännu bättre godis och roliga leksaker

Gör klart för hunden att du tycker att det är fantastiskt att han kommer till dig genom de belöningar du ger honom. Satsa på kyckling, frystorkat kött, korv, sådant han kanske inte får i vanliga fall. Använd favoritleksaken och belöna med att ni leker rejält med den.

2. Sluta använda inkallningssignalen!

Jag säger alltid till alla kursdeltagare/hundägare jag jobbar med, att bland det värsta de kan göra vad gäller inkallning är att tjata sönder signalen. Om hunden har hittat en annan hund att leka med eller sniffar på något extra intressant kommer han eller hon inte att lyssna på ditt tjat, och då lär han sig en sak: att inte lyssna på inkallningssignalen och att ignorera dig! 

När du jobbar med träningen som jag beskriver här, börja med att arbeta tyst, utan inkallningssignal (och definitivt utan att skrika eller tjata på hunden).

3. Släpp hunden – med lina om så behövs

Träna på ett ställe där det finns stora ytor att vara på, där ni inte blir störda. Välj en tid på dagen när det inte är många andra ute. Ni behöver inte störningar omkring er när ni tränar. Det kommer sedan.

Ha gärna både lina och koppel fästa i selen (OBS! ALDRIG lina i halsband, bara i sele!) Ta av kopplet och låt linan släpa på marken. Gå framåt och se vad hunden hittar på.

4. Spring i väg från hunden

Kolla i vilken riktning hunden rör sig och börja jogga iväg i motsatt riktning. Se dig inte om för att kontrollera att han kommer efter. Det kan ta ett tag, men förr eller senare kommer han att märka att du har gett dig iväg och han kommer att sätta av efter dig.

Du vill alltid vara den som blir jagad av din hund, inte den som jagar honom.

5. Vänd och gå/spring åt andra hållet

När hunden kommit ikapp hamnar han oftast snart före dig igen. Vänd 180 grader och jogga iväg åt andra hållet.

Tänk på att du i det här läget inte ska kalla in hunden, gör ingenting för att få hans uppmärksamhet. Du tränar i det här läget inte hunden att komma till dig, du vill att han ska förstå att du är oförutsägbar och att det lönar sig att hålla ögonen på dig. Fortsätt med detta ett antal gånger tills hunden håller koll för att se vad du ska hitta på.

6. Gör inkallningssignalen värdefull

Nu vänder du dig om när hunden närmar sig bakifrån och kallar in samtidigt som du springer baklänges. När han kommer nära inpå drar du fram både jag både godis och leksak. Låt hunden äta och leka en liten stund, och skicka sedan i väg honom igen. (Många hundar slutar lyssna på inkallningssignalen för de har vant sig vid att när vi kallar in är det slut på det roliga – då får man åka hem eller kopplet åker på). 

Därför är det viktigt att helt enkelt skicka i väg hunden och uppmana honom att söka sig ifrån dig. När han sticker i väg vänder du igen och sätter av. Följ aldrig efter hunden! Du leder och han följer, du väljer riktning och han lär sig att följa efter.

Träna på detta sätt varje dag i en vecka. Varje gång hunden kommer upp bakifrån, vänd dig  om och kalla in, lek, ge en massa godis och kel. Använd även hand target, dvs att hunden ska komma så nära att han nuddar vid din hand. 

Efter den första veckan börjar du variera belöningarna, ibland får hunden godis, ibland får han gos och beröm, ibland kommer leksaken fram, ibland jublar du och springer runt med hunden. 

7. Börja kalla in från störningar

När hunden börjat följa dig uppmärksamt börjar du kalla in, inte bara när han kommer upp direkt bakom dig utan även vid andra tillfällen. Var försiktig med när du kallar in.

Kalla inte in när:

  • Han följer efter eller leker med andra hundar eller människor

  • Han är väldigt intresserad av en speciell doft eller en speciell plats

  • Han springer i väg från dig med hög fart

  • Han är väldigt långt bort från dig

I dessa situationer har du inte någon egentlig kontroll över din hund. Du kommer att kunna kalla i väg från svårare och svårare frestelser, men bara om du bygger upp inkallningen med tålamod och med inställningen att hunden ska lyckas! Det är mycket bättre att inte kalla in än att påminna honom att han brukade strunta i dig när du kallade. Var tålmodig och vänta tills hunden bara travar runt och inte gör något särskilt. Belöna rikligt med både godis och lek när han kommer.

Om du och din hund vill ha hjälp och stöd med vardagslydnad och inkallningsträning, kontakta mig gärna,  kontakt@ewawulkan.se, eller skicka en SMS till 070-620 0894.

Lycka till! 

Ewa Wulkan (och Idris)

Föregående
Föregående

Koppelgående - en av grundstenarna i relationen med din hund

Nästa
Nästa

Hälsa fint - hur ska man hälsa på hundar?