Några tankar kring träning i vardagen, del 1

Vi tänker oss ofta att träning är något som händer på speciella tider när vi har bestämt oss för en ”träningsstund”. Det är naturligtvis väldigt bra att sätta undan tid för att träna, men om du lever med en hund, så tränar ni dygnet runt, dag efter dag. Det är ofta de dagliga gemensamma stunderna som har störst inflytande på hundens beteende.

Omedveten hundträning

Närhelst du reagerar på din hunds beteende tränar du honom. Även om du inte varit medveten om det. Den här typen av träning sker så fort du umgås med din hund, och att vara medveten om detta kan verkligen hjälpa dig att få en hund som uppträder bättre.

Att träna din hund att uppföra sig och göra som du säger i ett antal olika situationer är en lång resa. Det är inte något som man kan uppnå på en vecka. Men det finns saker du kan göra i vardagen. Om du verkligen koncentrerar dig under en veckas tid kommer du att kunna se rejäla resultat.

Alltså, det här gäller inte formella träningssessioner utan sätt att förhålla dig till din hund som gör att han blir enklare att leva med, både inomhus och utomhus.

Fånga ett avslappnat beteende

Vissa hundar är ganska rastlösa. Varje gång du reser dig, hoppar de upp och är redo att hänga med. De verkar aldrig slappna av. Till stor del är beteendet beroende av hur vi reagerar. Vi har alla en tendens att förstärka beteenden som hunden utför genom att ge uppmärksamhet när hunden gör ”fel” och ignorera hunden när den ligger tyst och slappnar av. Att vända på denna respons kan ha en dramatisk effekt på din hund. Det bästa sättet att göra detta är att ”fånga” ett avslappnat beteende.

Så här gör du

Ställ en skål med riktigt gott godis där du lätt kan nå den. Medan hunden vilar, tar du en godisbit från skålen och går förbi honom. Om hunden hoppar upp för att se vad som händer lägger du tillbaka godiset i skålen. Säg inget eller rör vid hunden på något sätt. Upprepa med jämna mellanrum. Så småningom kommer hunden att inse att du inte kommer att ge honom godisbiten, och kommer i stället att ligga kvar där han är. Då placerar du helt enkelt godiset mellan hans framtassar och går din väg. Du ska inte berömma och få i gång hunden, utan bara tyst ge honom belöningen.

Lycka till! Fortsättning följer.

Ewa

Föregående
Föregående

Några tankar kring träning i vardagen, del 2

Nästa
Nästa

Koppelgående - en av grundstenarna i relationen med din hund