Några tankar kring träning i vardagen, del 2

Känns detta igen? ”Sitt!”, ”Sitt!” (med lite högre röst), ”Men sitt då!”, ”Jag sa SITT!”. Vid sjunde eller åttonde ”Sittet” sätter sig kanske hunden och antingen har du blivit så irriterad att du inte ens berömmer honom, eller så berömmer du och belönar att han lyssnade efter att du tjatat ett antal gånger.

Det spelar ingen roll om tjatet gäller att hunden helt enkelt ska sitta eller om du vill att han ska komma. Det beteende du förstärker genom att tjata är att hunden inte lyssnar, din röst blir bara ett brus i bakgrunden, och, om du belönar honom, lär han sig att det lönar sig att vänta på att du säger samma sak sju-åtta gånger för att sedan göra det du ber om.

Gör istället så här:

• Förse dig själv med riktigt gott godis.

• Be hunden att sitta vid olika mellanrum under dagen. Säg ordet EN gång. VÄNTA och se vad som händer. Räkna tyst till fem – prata inte med hunden. Om han inte satt sig när du räknat färdigt tar du godisbiten, håller den över hans huvud och för bakåt mot svansen tills han satt sig.

• Upprepa INTE sitt-signalen. När hunden satt sig berömmer/markerar du på vanligt sätt att ha gjort rätt och belönar. Försök göra detta ca 10 gånger per dag.

• Snart kommer du att märka att du inte hinner räkna till fem innan han har satt sig. Beröm och belöna ordentligt. Inom några dagar kommer han att sitta direkt efter att du gett signalen EN gång.

• Nästa steg är att få hunden att sitta utan att du håller en godisbit i handen. Ha godiset i en skål i närheten. Så fort hunden sätter sig, markera och gå omedelbart och hämta en godbit i skålen. I slutet av veckan kan du ha belöningarna i kylskåpet eller liknande. Var noga med att markera direkt när hunden sitter och gå omedelbart med hunden för att hämta en belöning.

• Så småningom kommer du bara att behöva belöna hunden med oregelbundna mellanrum för att han sitter. Var bara noga med att inte börja använda upprepade signaler igen.

Ewa

Föregående
Föregående

Lär din hund att gå i koppel med 1-2-3-metoden

Nästa
Nästa

Några tankar kring träning i vardagen, del 1