Hoppar din hund upp på gäster?

Den här tjejen ser ganska nöjd ut när hunden hoppar upp mot henne, men det är inte alla som är lika förtjusta.

Att se sin hund hoppa upp på gäster som kommer på besök är inte kul alls, vare sig för dig eller för dina gäster. En del människor är rädda för hundar och kanske drar sig för att komma och hälsa på i framtiden. Dessutom är det inte många som vill ha leriga tassavtryck på kläderna.

 

Den vanliga träningsmetoden när det gäller oönskat hoppande är att ignorera hunden och vända ryggen till tills hunden har alla fyra tassar på marken. Då berömmer du och belönar, ger den uppmärksamhet som hunden vill ha. Även om det här kan vara en framgångsrik metod är det svårt att genomföra när du har olika besökare eller familjemedlemmar som inte är så insatta i hur du vill träna din hund. Om hunden får uppmärksamhet när han hoppar (även negativ uppmärksamhet) förstärker detta det oönskade beteendet och gör det nästan omöjligt att komma till rätta med.

 

 

·      Låt din hund gå in i ett annat rum när gästerna anländer. En enkel lösning är att låta hunden vara i ett annat rum när gästerna kommer och vänta tills lugnet har lagt sig innan han får komma ut och hälsa.

 

·      Använd en barngrind. Grindar är väldigt användbara för att hantera sådana här situationer. På det här sättet får hunden vara närvarande utan att kunna nå fram och hoppa.

 

·      Sätt koppel på hunden. Du kan också sätta koppel på din hund så att han rent fysiskt inte kan hoppa upp. Använd gärna ett kortare koppel än vanligt så att du enkelt kan hejda honom.

 

·      Kasta godis på golvet/marken. Ett enkelt sätt att hantera såna här situationer är att kasta en näve godis på marken medan du öppnar dörren. På det sättet har hunden fokus på marken där han ska vara. Du kan träna med hjälp av den här taktiken genom att kasta godis när hunden tittar på en gäst medan han har fyra tassar på marken. Använd det för att förebygga, för att distrahera, mer än att belöna för hundens beteende.

Nästa
Nästa

Hand Target – nyttigt att kunna