Hand Target – nyttigt att kunna

Hand target handlar om att lära hunden att, när du sträcker fram handen och ger röstsignal, röra vid din handflata med nosen. Det är en fantastiskt användbar färdighet. Själv lär jag ut den till hundar som kan behöva hjälp att ta sig förbi jobbiga situationer, när jag har kurser i agility, när jag tränar hundar som behöver lära sig att hälsa artigt osv.

Om du har en hund som gärna kastar sig fram till alla ni möter och hoppar upp på dem kan du lära in att han istället ska ge en hand target på de han möter om de håller fram handen och du säger till honom att hälsa. Det är mycket trevligare för alla inblandade än att hunden hoppar upp. Det är också ett bra sätt att förebygga och lösa problembeteenden som t.ex resursförsvar eftersom det låter dig, på ett lugnt sätt, avleda hunden från de saker eller ställen han försvarar. (Han lämnar det han skulle kunna försvara och går istället och nuddar vid din hand.)

Du kan också använda hand target som ett verktyg för att träna en pålitlig inkallning. När hunden kommer springande till dig efter att du kallat in, sträcker du fram handen och ger därmed hunden en specifik punkt att sikta på istället för att kanske cirkla runt dig och leka tafatt. Hand target kan också användas för att lära hunden att be om saker och ting; be honom att ge dig en hand target innan han får gå ut genom dörren, komma upp på soffan eller liknande.

Hur ska du då lära din hund att ge dig en hand target?

·      Börja med att fylla fickorna eller en godisväska med en blandning av pyttesmå godisbitar.

·      Sträck fram handflatan framför dig och lite vid sidan av hundens nos. Inte längre bort än 10-15 centimeter. De flesta hundar är nyfikna och kommer då att röra vid handflatan med nosen. Tajming är viktig här; så fort du känner hundens nos mot huden klickar du med din klicker eller använder din röstmarkering: ”Yes!”, ”Bra!” eller liknande. Sedan erbjuder du honom en godisbit.

Varför ska du klicka eller ge en röstmarkering? Eftersom det rör sig om en väldigt snabb rörelse när hunden nuddar handflatan behöver du ett sätt att tala om för hunden att det han gjorde vid det exakta ögonblicket är det som belönades med godisbiten. Efter ca 10-30 upprepningar där du klickat eller markerat med rösten det exakta ögonblick när hunden gör det du vill, kommer han att förstå vad det är som lönar sig.

Själv tycker jag om att arbeta med en klicker eftersom den är mer precis än min röst och klickerljudet är inte något som hunden hör i andra sammanhang. Klickern ger en väldigt klar kommunikation av vad jag är ute efter och snabbar upp inlärningsprocessen, men för dig som inte vill använda klicker är det lika användbart att använda ett ord som markering. Huvudsaken är att det står klart för hunden att han gjort det förväntade och att nu kommer det en belöning.

Undvik att föra handen mot hundens nos. Det är hunden som ska lära sig att röra vid din handflata, inte att tolerera att du rör vid hans nos. Godiset ger du från den andra handen, men tänk på att belöna nära handflatan som hunden rört vid för att ännu tydligare kommunicera vad du är ute efter.

·      När din hund konsekvent och entusiastiskt rör vid din handflata kan du börja öka handens avstånd från hundens nos. Börja presentera handen högre, lägre, mellan benen, högt så att hunden får hoppa upp för att nå etc. Byt också hand så att hunden får arbeta med dina båda händer. Tänk på att jobba med samma utmaning tills hunden konsekvent lyckas med varje variant.

·      När hunden stadigt rör vid din handflata när den sträcks fram, minst 8 gånger av 10, är det dags att lägga till en röstsignal. Själv säger jag ”Touch”, jag vet att andra säger ”Dutt” och liknande. Välj något som känns naturligt. Du lägger till den precis innan du presenterar handen.

När du väl tränat in en signal för hand target vill du att hunden endast ska utföra beteendet när du ber om det; sträck fram handen utan att säga något. Om hunden då rör vid handen belönar du inte. Fortsätt växla mellan att belöna när hunden rör vid handen efter att du ger röstsignal, och att ignorera beteendet när du inte bett om det.

Föregående
Föregående

Hoppar din hund upp på gäster?

Nästa
Nästa

Lär din hund att gå i koppel med 1-2-3-metoden